Home / Intima / Kako se opravičiti?

Kako se opravičiti?

Večini od nas je grozno, če se opravičujemo. Kar priznajte, da se vam ni prijetno opravičiti.

Ali pa naj rečemo, da bi se večina od nas strinjala, da so drugi ljudje grozni, in nam gredo naživce, če se jim moramo opravičiti?

Pogosto slišimo od nekoga “opravičilo” in potem slišimo, kako se čudijo, da ga nismo sprejeli. Grdi, grdi ljudje, ki ne sprejmejo opravičila, za katerega smo se tako zelo potrudli. Potem pa vprašamo nekaj ljudi, zakaj ne sprejmejo opravičiLa, in ugotovimo, da so običajno ljudje, ki so se opravičili, naredili eno od dveh stvari, ki so zanikale lastno “opravičilo”.

Prvi je, da se dejansko niso opravičili za akcijo, opravičili so se za reakcijo. Z drugimi besedami, rekli so nekaj, kot je: “Žal mi je, če si užaljen” ali “Žal mi je, če sem s svojim komentarjem koga užalil.” To pomeni, da se oseba dejansko ne opravičuje za nekaj, kar je storila. To samo izgovarja besede “Žal mi je” in nato krivi nekoga drugega za to, da se je to zgodilo. To ni opravičilo. To pravijo ljudje, ki se ne želijo opravičevati zaradi svojih dejanj, želijo deljeno krivdo za neko svoje dejanje.

Druga možnost je, da so se opravičili za svoja dejanja, potem pa so jih poskušali razložiti. Poskušali so se opravičiti, nato pa so tudi poskušali argumentirati, zakaj je bila stvar opravičila njihova edina izbira. Takšni ljudje se torej opravičujejo za opravljanje “prave” stvari.

Naša človeška narava – naša potreba po ohranjanju pozitivne samopodobe – nam preprečuje, da bi se iskreno opravičili in priznali svojo krivdo. Ampak, če ste odrasli več kot teden dni, ste ugotovili, da boste delali, da delate napake. In opravičila, kiso iskrena in dobro opravljena, so močna stvar. Pravzaprav pogosto povzročijo, da imajo drugi še bolj pozitivno podobo nas.

Torej, če želite izboljšati svoje opravičilo, če ste resnično žalostni, da ste s svojim dejanjem nekoga prizadeli, smo za vas pripravili tri pomembne korake, ki jih morate narediti, ko se boste morda želeli opravičiti. Morda.

1. KORAK

Prvi korak je, da vam je zaradi nečesa resnično žal. Reči morate: “Žal mi je. Obžalujem, dasem to naredil. «Ne opravičujte se za reakcije. Samo recite, da vam je žal, da ste nekaj storili. To bo za začetek dovolj.

2. KORAK

Druga stvar je sprejemanje odgovornosti. To najprej naredite s tem, da izgovorite: “Oprosti mi.” Toda vi in ​​bi morali iti še dlje in reči: “Jaz prevzemam polno odgovornost” ali “tega ne bi smel storiti.” Ne ponujajte pojasnila, zakaj ste storili določeno dejanje, ker to odvzame moč opravičila, s tem pa tudi delno odgovornost prenesete na drugo osebo.

3. KORAK

Nazadnje, in verjetno najpomembnejši korak, je obljuba, da se boste izboljšali. Lahko bi sicer rekli, da tega “nikoli več ne boste storili”, ampak realno, takšnim obljubam se je težko zavezati. Toda obljubite lahko, da se boste izboljšali. Obljubite, da boste naslednjič poskusili drugače. Ali pa obljubite, da boste razmislili o tem, kaj ste strorili, da se boste resnično potrudili, da tega ne boste več ponovili. Da obljubite, da se boste izboljšali, je dejanje s katerim dokažete, da ste se dejansko nekaj naučili iz vaše napake.

Ta zadnji korak lahko uporabite tudi za popravilo stanja. Toda ne morete vedno popravljati stvari in, če ne morete, najboljše, kar lahko storite, je to, da dokažete, da je bila napaka na vaši strani.

Iskreno opravičilo je zelo pomembno. Vendar je vedno potrebno, da se pošteno opravičimo in ne prelagamo delne odgovornosti na druge osebe. Zato ne pozabite izraziti, da va mje žal. Ne pozabite tudi obljubiti, da se boste izboljšali.

O avtorju avpgov

Check Also

Kako pomagati partnerju z ED, da bodo stvari za oba lažje

Razumeti, zakaj so se stvari spremenile. Krivimo evolucijo: biološko poslanstvo življenja je reproducirati novo življenje. …