Home / Prehrana / Zakaj je tekoči sladkor najslabši?

Zakaj je tekoči sladkor najslabši?

Dodan sladkor je nezdrav, ko ga uživamo v presežku. Vendar je lahko tekoči sladkor še posebej škodljiv. Raziskave kažejo, da je uživanje sladkorja v tekoči obliki veliko slabše kot uživanje iz trdne hrane.

Zato so pijače z visoko vsebnostjo sladkorja, kot je soda, med najslabšimi stvarmi, ki jih lahko vnesete v svoje telo.

Kaj je “tekoči sladkor”?

Tekoči sladkor je sladkor, ki ga zaužijete v tekoči obliki, na primer iz pijač, kot je Kokakola ter razne druge sladkane pijače.  Sladkor v pijačah je pogosto zelo koncentriran in se ga lahko uživa v velikih količinah, ne da bi se počutili site.

Vendar pa lahko tudi pijače, za katere ne mislimo, vsebujejo veliko sladkorja.

Na primer, čeprav se sadni sok običajno šteje za bolj zdravo možnost, so lahko tudi tisti brez dodanega sladkorja tako visoki v sladkorju in kalorijih kot sladkane pijače – včasih celo višji.

Še več, velik vnos sadnega soka lahko povzroči enake zdravstvene težave kot pitje Kokakole in drugih pijač, polnih sladkorja.

Tu so kalorije in sladkorji v 350 ml nekaterih priljubljenih pijač z visoko vsebnostjo sladkorja:

  • Kokakola in druge pijače z mehurčki: 151 kalorij in 39 gramov sladkorja
  • Sladkani ledeni čaj: 143 kalorij in 34 gramov sladkorja
  • Nesladkan pomarančni sok: 175 kalorij in 32 gramov sladkorja
  • Nesladkan grozdni sok: 226 kalorij in 54 gramov sladkorja
  • Sadni punč: 175 kalorij in 42 gramov sladkorja
  • Limonada: 148 kalorij in 37 gramov sladkorja
  • Športna pijača: 118 kalorij in 23 gramov sladkorja

Sladke pijače, vključno s nesladkanim sadnim sokom, imajo torej visoko vsebnost kalorij in sladkorja. Pogosto uživanje kalorij v tekočem sladkorju lahko poveča tveganje za zdravstvene težave.

Tekoči sladkor ima različne učinke na telo kot sladkor iz trdne hrane.

Glavni problem s tekočimi kalorijami sladkorja je, da jih možgani ne registrirajo na enak način kot kalorije sladkorja iz trdne hrane.

Študije kažejo, da pitje kalorij ne prinaša istih signalov polnosti, kot če kalorije pojemo.

V eni študiji so ljudje, ki so jedli 450 kalorij v obliki želejevih zrn, kasneje jedli manj sladkorja, kot pa, ko so popili 450 kalorij sode in na koncu zaužili veliko več kalorij.

Trdne in tekoče oblike sladkorja vplivajo tudi na raven lakote.

Ljudje v drugi študiji so zaužili celo jabolko in jabolčni sok v šestih različnih dneh. Pokazalo se je, da je jabolčni sok omogočil najmanj sitosti, medtem ko je bilo celo sadje najbolj zadovoljivo.

Pitje sladkornih pijač povečuje vnos kalorij in vodi do povečanja teže.

Pogosto uživanje večine vrst sladkorja lahko spodbudi prekomerni vnos kalorij in povečanje telesne mase. To je lahko zato, ker vsebujejo veliko količino fruktoze, ki je škodljiva pri uživanju v velikih količinah.

Na primer, namizni sladkor vsebuje 50% glukoze in 50% fruktoze, visoko fruktozni koruzni sirup pa vsebuje približno 45% glukoze in 55% fruktoze.

Raziskave kažejo, da enako vplivata na apetit in vnos kalorij.

Raziskovalec v nedavnem pregledu je tudi poudaril, da imajo vsi sladkorji, ki vsebujejo fruktozo – vključno z medom, agavo nektarjem in sadnim sokom – enak potencial za povečanje telesne mase.

Še več, več študij povezuje presežek fruktoze s povečanjem telesne mase. Zdi se, da visok vnos spodbuja shranjevanje maščobe v trebuhu in okrog organov v trebušni votlini, kar poveča tveganje za nastanek bolezni. Sode in druge sladke pijače olajšajo uživanje velikih odmerkov sladkorja in fruktoze v zelo kratkem času. Kot je navedeno zgoraj, te kalorije ne bodo ustrezno kompenzirane kasneje.

Tudi ko je nadzor nad vnosom kalorij, lahko visok vnos tekočih sladkorjev povzroči povečanje telesne maščobe.

V 10-tedenski študiji so ljudje s prekomerno telesno težo in debelostjo zaužili 25% dnevnih kalorij v obliki fruktoze, s ciljem izgubiti težo. Namesto tega se je zmanjšala občutljivost za inzulin in povečala maščoba v trebuhu.

Poleg tega je ločena analiza pokazala, da se je kurjenje maščob in hitrost presnove zmanjšala pri tistih, ki so sledili prehrani bogati s fruktozo, 10 tednov.

Več študij je torej povezalo tekoče sladkorje s povečanjem telesne mase, kar je lahko posledica vpliva sladkorja in fruktoze na apetit in shranjevanje maščob.

Tekoči sladkor zvišuje krvni sladkor in raven inzulina, hkrati pa škoduje vašemu metabolnemu zdravju.

Poleg spodbujanja povečanja telesne mase lahko kalorije tekočega sladkorja privedejo do zvišanih ravni sladkorja v krvi in ​​odpornosti proti insulinu.

Več študij povezuje visok vnos fruktoze z zmanjšanjem občutljivosti za insulin in povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2.

O avtorju avpgov