Domov / Prehrana / 5 razlogov, zakaj si privoščiti avokado
Avokado

5 razlogov, zakaj si privoščiti avokado

V zadnjem času je vse večkrat zaslediti novice o tem, kako zelo zdrav sadež je avokado. Dejstvo pa je, da ga v resnici zelo malo uporabljamo v svoji kuhinji. Zakaj je temu tako, ve vsak posameznik zase, zagotovo pa težava tiči v slabem poznavanju sadeža in o tem, kako ga v kulinariki uporabiti.

Naj povemo, da avokado sodi med najbolj zdrava živila na našem planetu, zato si vsekakor zasluži nekaj več naše pozornosti. Sadež je izjemno bogat z vitamini, minerali, zdravimi maščobami in izjemno blagodejnimi učinki na številne bolezni, medtem ko nekatere tudi preprečuje.

1. Stran z nezdravimi maščobami

Ker v svoji kuhinji redno uporabljamo maščobe, je jasno, da bi se jih radi nekako znebili. Kljub temu pa »na suho« ne gre kuhati in peči, zato skušamo posegati vsaj po nekoliko manj nezdravih maščobah. Eden od primerov, kako se jih lahko znebimo vsaj v sendviču, je, da z avokadom zamenjamo majonezo.

Recepti o tem, kako avokado vključiti v sendviče, toaste in podobne prigrizke, se vrstijo kar eden za drugim in dejstvo je, da gre za sila okusno popestritev sendviča. Prav tako lahko z avokadom popestrite solato, v kateri ne bo potrebe za preveliko količino nezdravega olja.

2. Za oči in lase

Lutein je znan kot »hrana« za oči in, poglej ga zlomka, nahaja se v avokadu. Z uživanjem avokada tako vsekakor pripomoremo k bolj zdravim očem, pomagamo preprečevati nastanek sive mrene in degeneracijo rumene pege.

Kar pa se las tiče, pa verjetno vsaj veliko žensk ve, kako zelo dober in hranilen je avokado za njihov ponos, torej lase. Še posebej priljubljena je avokadova maska, ki jo je sicer precej lahko pripraviti, saj je potrebno le pretlačiti meso avokada, dodati nekaj oljčnega olja in jajce.

3. Za srce in ožilje

Dandanes se ljudje še kako zavedamo pomena našega zdravja in ko govorimo o njem, ne moremo mimo srca in ožilja. Naša najpomembnejša mišica v telesu deluje dan in noč, neprekinjeno od rojstva do smrti. Če le lahko, ji moramo pri tem vsaj nekoliko pomagati.

Avokado je odlična rešitev, saj je obenem zdrav za srce, hkrati pa tudi okusen in poboža naše brbončice. Ko omenjamo srce in ožilje, seveda ne moremo niti mimo krvnega tlaka. Kalij v avokadu poskrbi tako za previsok kot prenizek tlak, s čimer močno zmanjšamo možnosti srčnega infarkta zaradi preobremenjenosti žil.

4. Bogat z vitaminom E

Ker avokado vsebuje precej vitamina E, je s tem zelo dobrodošel za našo kožo, ki z njegovo pomočjo postane napeta, zdrava in sijoča. Pa ne le to. Tudi morebitne praske, odrgnine ali rane se mnogo hitreje zacelijo. Vitamin E pa hkrati ščiti naše celice pred oksidativnim stresom in pomaga vzdrževati močan imunski sistem.

Avokado za kožo
Ob rednem uživanju avokada bo vaša koža napeta in sijoča.

Ta je še kako na udaru jeseni in pozimi, ko na plan privrejo prehladna obolenja. K sreči je avokado na voljo skozi celo leto na naših trgovskih policah, pri čemer pa je potrebno paziti, da ne uporabljamo nezrelega ali preveč zrelega. Avokado je zrel, ko njegova zelena lupina postane blago rdečkasta.

5. Deluje skoraj na celotno telo

Omenili smo nekaj posameznih delov telesa, kjer je avokado lahko zelo koristen, a to nikakor ni vse. Omenjen sadež vsebuje več kot 20 pomembnih vitaminov in mineralov, med katerimi velja izpostaviti K, C, E, B6, baker, kalij in folno kislino.

Z uživanjem avokada boste pomagali kostem, telesu pa vzpostaviti idealno telesno težo. Preventivno deluje v povezavi z diabetesom, omenja pa se tudi učinek na spolno življenje, saj naj bi bil naraven afrodiziak.

Kot lahko hitro ugotovite, je avokado sila zdrav sadež, ki bo odslej zagotovo večkrat na vaši mizi. Na spletu preverite recepte, ki vsebujejo avokado, in si ga privoščite na način, kot vam najbolj ustreza.

O avtorju avpgov