Domov / Prehrana / Katera živila vsebujejo veliko železa?
Živila z železom

Katera živila vsebujejo veliko železa?

Naše telo potrebuje veliko različnih hranil, mineralov in vitaminov, da mu je sploh omogočen normalen razvoj in vse potrebne funkcionalnosti. Železa pogosto primanjkuje odraslim ženskam, nujen pa je tudi za razvoj dojenčka. Skrbi za prenos kisika v krvi, hkrati pa brez njega telo ne more tvoriti hemoglobina.

Je tudi eden osnovnih delov mioglobina, druge krvne molekule, ki skrbi za prenašanje kisika po mišicah. Da nam primanjkuje železa, pogosto opozarjajo določeni simptomi, vendarle pa je edini zanesljiv pokazatelj pregled krvi pri zdravniku.

Koliko železa potrebuje naše telo?

Zanimivo dejstvo je, da telo odraslega človeka dnevno potrebuje 14 mg železa, kar v resnici sploh ni težko vnesti v telo, če vemo, v katerih živilih se nahaja. Posebej izpostavljene pomanjkanju železa so ženske, ki med menstruacijo izgubijo kar nekaj krvi.

Premalo železa v krvi povzroči anemijo ali slabokrvnost, kar je precej pogosta diagnoza pri zdravniku. Načeloma se morda ne sliši nevarno, a je takšno stanje precej bolj resno, kot si kdo misli. Tako kot pomanjkanje železa pa je lahko problematičen tudi previsok vnos.

Kako opazimo simptome pomanjkanja železa?

Simptomi pomanjkanja železa so lahko zelo različni, delimo pa jih tudi na značilne in neznačilne. Med neznačilne sodijo tisti najbolj klasični, kot so utrujenost, občutek nemoči, upad koncentracije, bleda koža in povišan utrip srca ter bolečina v prsih.

Utrujenost zaradi pomanjkanja železa
Eden od glavnih simptomov pomanjkanja železa je utrujenost.

Značilni simptomi pomanjkanja železa v krvi pa so vihanje nohtov, pogosta obolenja, ki jih povzročajo okužbe (oslabljen imunski sistem), vnetje požiralnika in težave s požiranjem, ki se imenuje disfagija. Gre za pojav, ko prežvečene hrane enostavno ni mogoče pogoltniti in se nam zdi, da se je vse skupaj ustavilo nekje v požiralniku.

Železo v hrani

Že stare mame so nam govorile, da moramo jesti špinačo za moč. Špinača dejansko vsebuje precej železa, saj je za dnevni vnos dovolj že polovica skodelice kuhane špinače. Poseben poudarek velja na njenem kuhanju, kajti surova v tej količini vsebuje za polovico manj železa. Nekaj te razlike odpade na volumen, ki se pri kuhani špinači precej zmanjša, kljub temu pa velja, da kuhana vsebuje več železa kot surova.

Druga živila, bogata z železom, so še živalska jetra (predvsem gosja), rdeče meso, temno zelena zelenjava, posušeno sadje, pravi kakav in temna čokolada, spirulina, stročnice, oreščki in različna semena. Med ribami po vsebnosti železa izstopajo tuna in sardine. Radi glodate bučna semena ali pistacijo? Odlično, saj tudi tu najdemo kar nekaj železa.

Morda niste vedeli

Železo najdemo v prav vsaki celici našega telesa, kar le še potrjuje, kako pomemben mineral je to za nas. Ko otrok dopolni 6 mesecev, v materinem mleku ne dobi več dovolj železa za svoj nemoten in zdrav razvoj. Poznamo dve vrsti železa. Hem in ne-hem. Hem železo naše telo dobi iz živalskih izdelkov, medtem ko ne-hem iz rastlinskih.

Slaba novica za vegetarijance je, da se železo v telo lažje absorbira iz živalskih izdelkov. Močna želja po uživanju zobne paste, gline ali barve je lahko simptom anemije, kar pomeni, da vam primanjkuje železa. Za boljšo absorpcijo železa v telesu poskrbi sočasno uživanje vitamina C.

Pripravite si krožnik za zdravje!

O avtorju avpgov