Home / Zdravje / Znaki in simptomi pomanjkanja magnezija (2. del)

Znaki in simptomi pomanjkanja magnezija (2. del)

6. Astma

Pomanjkanje magnezija je včasih opaženo pri bolnikih s hudo astmo. Poleg tega so ravni magnezija pri posameznikih z astmo nižje kot pri zdravih ljudeh. Raziskovalci verjamejo, da pomanjkanje magnezija lahko povzroči nastanek kalcija v mišicah, ki obdajajo dihalne poti pljuč. To povzroči, da se dihalne poti zožijo, kar oteži dihanje. Zanimivo je, da se inhalator z magnezijevim sulfatom včasih daje ljudem s hudo astmo, da se sprostijo in razširijo dihalne poti. Za tiste z življenjsko nevarnimi simptomi so injekcije najprimernejši način zdravljenja.

Vendar pa dokazi o učinkovitosti prehranskih dodatkov magnezija pri osebah z astmo niso skladni. Na kratko, znanstveniki verjamejo, da je lahko huda astma simptom pomanjkanja magnezija pri nekaterih bolnikih, vendar so potrebne nadaljnje študije, da se preuči njegova vloga.

Pomanjkanje magnezija je torej na nek način povezano s hudo astmo. Vendar pa njegova vloga pri razvoju astme ni povsem razumljena.

7. Nereden srčni utrip

Med najresnejšimi simptomi pomanjkanja magnezija je srčna aritmija ali nereden srčni utrip.

Simptomi aritmije so v večini primerov blagi. Pogosto človek nima nobenih simptomov. Pri nekaterih ljudeh pa lahko povzroči srčne palpitacije, ki so premori med srčnim utripom.

Drugi možni simptomi aritmije so omotica, zasoplost, bolečina v prsih ali omedlevica. V najhujših primerih lahko aritmija poveča tveganje za kap ali srčno popuščanje. Znanstveniki verjamejo, da je lahko krivo neravnovesje med ravnmi kalija znotraj in zunaj celic srčne mišice, stanje, povezano s pomanjkanjem magnezija. Pri nekaterih bolnikih s kongestivnim srčnim popuščanjem in aritmijo je bilo dokazano, da imajo nižjo raven magnezija kot zdravi ljudje. Zdravljenje teh bolnikov z injekcijami magnezija je pomembno izboljšalo njihovo srčno funkcijo.

Magnezijevi dodatki lahko zmanjšajo tudi simptome pri nekaterih bolnikih z aritmijo.

Eden od simptomov pomanjkanja magnezija je torej srčna aritmija ali nereden srčni utrip, ki lahko poveča tveganje za resnejše zaplete, kot so kap ali srčno popuščanje.

Kako dobiti dovolj magnezija

Spodnja tabela prikazuje priporočeni dnevni odmerek (RDA) ali ustrezen vnos (AI) za moške in ženske.

Starost Moški Ženske Nosečnost dojenje

Rojstvo do 6 mesecev 30 mg * 30 mg *

7–12 mesecev 75 mg * 75 mg *

1-3 let 80 mg 80 mg

4–8 let 130 mg 130 mg

9–13 let 240 mg 240 mg

14–18 let 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg

19-30 let 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg

31–50 let 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg

51 + let 420 mg 320 mg

Čeprav veliko ljudi ne doseže RDA za magnezij, je na voljo veliko živil, bogatih z magnezijem.

Na splošno ga najdemo v rastlinah. Najbogatejši viri so semena in oreški, tudi polnozrnata žita, fižol in listnato zelena zelenjava so prav tako relativno bogati viri.

Spodaj je vsebnost magnezija v 3,5 gramih (100 gramov) nekaterih najboljših virov:

  • Mandeljni: 270 mg
  • Bučna semena: 262 mg
  • Temna čokolada: 176 mg
  • Arašidi: 168 mg
  • Kokice: 151 mg

Na primer 28,4 gramov mandljev zagotavlja 18% RDI za magnezij.

Drugi pomembni viri so lanena semena, sončnična semena, chia semena, kakav, kava, indijski orehi, lešniki in oves. Magnezij je dodan tudi številnim žitaricam za zajtrk in drugim predelanim živilom.

Če imate zdravstveno motnjo, ki povzroča izgubo magnezija iz telesa, kot je sladkorna bolezen, morate poskrbeti, da boste jedli veliko živil, bogatih z magnezijem, ali jemljite dodatke.

Semena, oreški, kakav, fižol in cela zrna so torej odličen vir magnezija. Za optimalno zdravje je potrebno vsak dan jesti nekaj živil, bogatih z magnezijem.

Pomanjkanje magnezija je razširjen zdravstveni problem. Nekatere študije kažejo, da 75% Evropejecev ne izpolnjuje svojih prehranskih zahtev za magnezij. Vendar pa je resnična pomanjkljivost veliko manj pogosta – manj kot 2%, glede na eno oceno.

Simptomi pomanjkanja magnezija so ponavadi subtilni, razen če vaše ravni postanejo zelo nizke. Takrat se simptomi pojavijo v zgoraj napisanih točkah.

O avtorju avpgov

Check Also

Koristi dojenja za mamo in dojenčka (1. del)

Materino mleko zagotavlja optimalno prehrano za dojenčke. Ima ustrezno količino hranil, je lahko prebavljivo in …