Domov / Zdravje / Koristi dojenja za mamo in dojenčka

Koristi dojenja za mamo in dojenčka

Materino mleko zagotavlja optimalno prehrano za dojenčke. Ima ustrezno količino hranil, je lahko prebavljivo in takoj dostopno. Procent žensk, ki svojega otroka dojijo, se iz leta v leto manjša, in je sedaj že samo na dobrih 30%. Zakaj tako nizek procent žensk? Nekatere ženske ne morejo dojiti, druge pa se za dojenje preprosto ne odločijo.

Študije pa kažejo, da ima dojenje veliko koristi za zdravje tako za mater, kot tudi za otroka.

Tu je 11 znanstveno dokazanih koristi dojenja. Koristi, ki smo jih našteli pod številkami 1–5 so koristi za dojenčke, koristi pod številkami 6–11 pa za matere.

1. Materino mleko zagotavlja idealno prehrano za dojenčke

Večina zdravnikov priporoča dojenje najmanj 6 mesecev, če ne še dlje, vendar pa je dojenje pol leta minimum za zdravje otroka.  Nadaljevanje dojenja se priporoča vsaj eno leto, saj se po šestih mesecih v prehrano dojenčka vnašajo različna živila.

Prsno mleko vsebuje vse, kar potrebuje dojenček v prvih šestih mesecih življenja, v vseh pravih razmerjih. Njegova sestava se spreminja tudi glede na otrokove spreminjajoče se potrebe, zlasti v prvem mesecu življenja. Prve dni po rojstvu prsi proizvajajo debelo in rumenkasto tekočino, imenovano kolostrum. Kolostrum ima visoko vsebnost beljakovin, nizko vsebnost sladkorja in je obogaten s koristnimi spojinami, vitamini in minerali.

Kolostrum je idealno prvo mleko in pomaga pri razvoju nezrelega prebavnega trakta novorojenčka. Po prvih nekaj dneh prsi začnejo proizvajati večje količine mleka, ko otroški želodec raste. V materinem mleku manjka le vitamin D. Če mama nima zelo visokega vnosa, njeno mleko ne bo dovolj da bi zadovoljilo potrebe dojenčka.

Da bi nadomestili to pomanjkanje, se običajno priporočajo kapljice vitamina D od starosti 2–4 tedne.

2. Mleko vsebuje pomembna protitelesa

Materino mleko je obremenjeno s protitelesi, ki pomagajo otroku, da se bojuje z virusi in bakterijami. To še posebej velja za kolostrum, prvo mleko.

Kolostrum zagotavlja velike količine imunoglobulina A (IgA) kot tudi več drugih protiteles (9).

Ko je mama izpostavljena virusom ali bakterijam, začne proizvajati protitelesa. Ta protitelesa se nato izločajo v materino mleko in se med hranjenjem prenašajo na otroka.

IgA ščiti otroka pred boleznijo, tako da oblikuje zaščitni sloj v otrokovem nosu, grlu in prebavnem sistemu. Zato lahko doječe matere z gripo svojim dojenčkom dejansko zagotovijo protitelesa, ki jim pomagajo pri boju proti patogenu, ki povzroča bolezen.

Če ste bolni, morate vedno izvajati strogo higieno. Pogosto si umijte roke in se izogibajte dotikanju z okuženimi rokami vašega otroka.

Formula (nadomestno mleko) ne zagotavlja zaščite protiteles za dojenčke. Številne študije kažejo, da so dojenčki, ki niso dojeni, bolj izpostavljeni zdravstvenim težavam, kot so pljučnica, driska in okužbe.

3. Dojenje lahko zmanjša tveganje za bolezni

Dojenje ima impresiven seznam koristi za zdravje. To še posebej velja za izključno dojenje, kar pomeni, da dojenček prejema samo materino mleko.

Lahko zmanjša tveganje za številne bolezni in bolezni vašega otroka, ki so:

 • Okužbe srednjega ušesa: 3 ali več mesecev izključnega dojenja lahko zmanjša tveganje za 50%, medtem ko ga lahko dojenje skupaj s formulo zmanjša za 23%.
 • Okužbe dihal: Izključno dojenje za več kot 4 mesece zmanjša tveganje za hospitalizacijo zaradi teh okužb do 72%.
 • Prehladi in okužbe: Dojenčki, ki so izključno dojeni 6 mesecev, imajo lahko do 63% manjše tveganje za resne prehlade in okužbe ušesa ali grla.
 • Okužbe črevesja: Dojenje je povezano s 64% zmanjšanjem okužb črevesja, ki so jih opazili do 2 meseca po prenehanju dojenja.
 • Poškodbe črevesnega tkiva: Hranjenje z materinskim mlekom pri nedonošenčkih je povezano s približno 60% zmanjšanjem pojavnosti nekrotizirajočega enterokolitisa.
 • Sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS): Dojenje je povezano s 50% zmanjšanim tveganjem po 1 mesecu in 36% zmanjšano tveganje v prvem letu.
 • Alergijske bolezni: Izključno dojenje za vsaj 3-4 mesece je povezano s 27-42% manjšim tveganjem za astmo, atopični dermatitis in ekcem.
 • Celiakija: Dojenčki, ki so se dojili v času prve izpostavljenosti glutenu, imajo 52% manjše tveganje za razvoj celiakije.
 • Vnetna črevesna bolezen: Dojenčki, ki so dojeni, imajo lahko približno 30% manj možnosti za razvoj vnetne črevesne bolezni pri otrocih.
 • Sladkorna bolezen: Dojenje najmanj 3 mesece je povezano z zmanjšanim tveganjem za diabetes tipa 1 (do 30%) in sladkorno boleznijo tipa 2 (do 40%).
 • Otroška levkemija: Dojenje 6 mesecev ali več je povezano s 15–
 • Otroška levkemija: Dojenje 6 mesecev ali dlje je povezano s 15-20% zmanjšanjem tveganja za levkemijo pri otrocih,.

Poleg zmanjšanja tveganja številnih okužb se je pokazalo, da dojenje bistveno zmanjša njihovo resnos.

Poleg tega se zdi, da zaščitni učinki dojenja trajajo vse otroštvo in celo odraslost.

O avtorju avpgov

Check Also

Znaki in simptomi pomanjkanja magnezija (1. del)

Pomanjkanje magnezija, znano tudi kot hipomagneziemija, je pogosto spregledana zdravstvena težava. Medtem ko je ocenjeno, …